Haine Curate a fost creată la inițiativa fostei jurnaliste de investigații Laura Ștefănuț, împreună cu fondatoarele Diana Velica și Angelica Manole.

Angelica Manole

Este o curajoasă fostă angajată în confecții, care s-a remarcat prin lupta cu abuzurile de la o fabrică importantă din România și perseverența pentru dreptate.

În 2020, Angelica a reclamat autorităților fabrica la care lucra și a postat pe internet faptul că, la fel ca alte angajate, fusese plătită cu 693 de lei pe o întreagă lună de muncă într-o fabrică ce producea haine de lux, care se vindeau cu sute sau mii de euro de către branduri celebre. Mass-media a preluat subiectul, opinia publică s-a indignat, ministrul muncii Violeta Alexandru și-a cerut scuze de la angajată pentru faptul că Inspecția Muncii nu și-a făcut datoria corespunzător. Cu toate acestea, fabrica a decis să o concedieze pe angajată fiindcă a vorbit cu mass-media, iar aceasta a continuat lupta pentru dreptate în instanță.

Laura Ștefănuț

A investigat din 2015 problemele din fabricile de confecții românești pentru instituții media precum televiziunea germană ARD, televiziunea europeană ARTE TV, Reuters, Balkan Insight. A fost invitată să vorbească despre munca ei studenților din Germania și celor de la Oxford University. În 2019 a lucrat la Institute for Human Sciences din Viena, ca bursieră Milena Jesenská, cu o cercetare tot pe domeniul muncitorilor din confecții.

În 2020 Laura a cunoscut-o pe Angelica Manole și a fost impresionată de curajul acesteia. A devenit Country Case Coordinator pentru organizația internațională Clean Clothes Campaign și a convins brandurile care produceau în fabrica Angelicăi să facă presiune asupra fabricii pentru a plăti integral angajatele. A realizat o campanie de fundraising pentru a o susține pe Angelica după concediere.

În 2021 a decis să construiască organizație Haine Curate, pentru a putea fi alături de toți muncitorii în confecții care au nevoie de ajutor.

Diana Velica

Diana are experiență academică și profesională în dezvoltare internațională și drepturile omului, în trecut a înființat asociația Academics Stand Against Poverty Romania, a studiat inegalitatea și sărăcia sistemică la Universitatea Yale și la Universitatea din Delhi, a avut contribuții în mediul ONG din Nepal pe tema drepturilor femeilor și a lucrat în domeniul drepturilor copilului în România. 

Diana este în prezent membru al Asociației Națiunilor Unite a SUA, filiala San Francisco și COO al unui start-up care sprijiă guverne de stat și spitale în lupta cu COVID-19.