Oamenii sunt obișnuiți să audă despre abuzurile asupra muncitorilor asiatici care fac haine pentru branduri celebre, dar mai puțini știu că și angajații români trec prin situații similare. 

Sunt peste 200.000 de angajați în confecții, textile și încălțăminte, iar problemele din industrie sunt sistemice: muncitori care leșină în fabrici, oameni neplătiți pentru orele lucrate, umiliți de șefii lor în timp ce li se încalcă drepturile. 

Iată cum este surprins un patron că le vorbea angajatelor care voiau să afle de ce nu și-au primit salariile (atenție, limbaj dur).

După ce înregistrarea a apărut în presa locală, femeia care a făcut-o a fost forțată să își depună demisia, la fel ca soțul ei, care lucra în aceeași fabrică. Au rămas fără salariile cu care își hrăneau familia. Când am reușit să vorbesc cu această angajată curajoasă, era demolată: soțul plecase să caute de lucru în străinătate, după ce nu găsiseră noi locuri de muncă în România. Am avut o discuția, apoi telefonul ei a fost deconectat.

Nu mai vrem astfel de deznodământuri în România. 

Când am aflat de o altă femeie curajoasă care a vorbit despre cum a confecționat haine pentru branduri de lux și a fost plătită doar cu 690 de lei pe întreaga lună de muncă, i-am fost alături. A fost la rândul ei concediată, așa că am strâns donații pentru a-i oferi susținere pe durata primelor șase luni de proces împotriva fabricii, am scris brandurilor care produceau în fabrica respectivă și le-am convins să fie de partea angajatelor, am făcut presiuni asupra autorităților și am fost participat la procesul în instanță (încă se derulează).

Angajata curajoasă se numește Angelica Manole și este acum membru de onoare în Asociația Haine Curate. 

Haine Curate a fost fondată pentru a ajuta toate muncitoarele din confecții care se confruntă cu abuzuri la locul de muncă. 

Care sunt mizele noastre?

  • Să oferim plase de siguranță și asistență juridică atunci când muncitorii sunt concediați fiindcă și-au cerut drepturile
  • Să le facem vocile auzite în rândul brandurilor pentru care confecționează haine și care și-au luat angajamente teoretice ca muncitorilor să li se respecte drepturile
  • Să le facem cunoscute drepturile și să le oferim suport pentru organizare în cadrul fabricilor 
  • Să le facem cunoscute poveștile publicului național și internațional

Aflați aici cine este echipa Haine Curate.