Haine Curate a fost creată la inițiativa fostei jurnaliste de investigații Laura Ștefănuț, împreună cu fondatoarele Georgiana Epure, Bianca Drotleff, Diana Velica și membra de onoare Angelica Manole.

Angelica Manole

Este o curajoasă fostă angajată în confecții, care s-a remarcat prin lupta cu abuzurile de la o fabrică importantă din România și perseverența pentru dreptate.

În 2020, Angelica a reclamat autorităților fabrica la care lucra și a postat pe internet faptul că, la fel ca alte angajate, fusese plătită cu 693 de lei pe o întreagă lună de muncă într-o fabrică ce producea haine de lux, care se vindeau cu sute sau mii de euro de către branduri celebre. Mass-media a preluat subiectul, opinia publică s-a indignat, ministrul muncii Violeta Alexandru și-a cerut scuze de la angajată pentru faptul că Inspecția Muncii nu și-a făcut datoria corespunzător. Cu toate acestea, fabrica a decis să o concedieze pe angajată fiindcă a vorbit cu mass-media, iar aceasta a continuat lupta pentru dreptate în instanță.

Laura Ștefănuț

A investigat din 2015 problemele din fabricile de confecții românești pentru instituții media precum televiziunea germană ARD, televiziunea europeană ARTE TV, Reuters, Balkan Insight. A fost invitată să vorbească despre munca ei studenților din Germania și celor de la Oxford University. În 2019 a lucrat la Institute for Human Sciences din Viena, ca bursieră Milena Jesenská, cu o cercetare tot pe domeniul muncitorilor din confecții.

În 2020 Laura a cunoscut-o pe Angelica Manole și a fost impresionată de curajul acesteia. A devenit Country Case Coordinator pentru organizația internațională Clean Clothes Campaign și a convins brandurile care produceau în fabrica Angelicăi să facă presiune asupra fabricii pentru a plăti integral angajatele. A realizat o campanie de fundraising pentru a o susține pe Angelica după concediere.

În 2021 a decis să construiască organizație Haine Curate, pentru a putea fi alături de toți muncitorii în confecții care au nevoie de ajutor.

Georgiana Epure


Georgiana a absolvit două programe de masterat la University of Cambridge (in Politici și Relații Internaționale, ca bursieră a Fundației Gates) și la University of Leeds (in Metode de Cercetare Interdisciplinare în Științe Sociale), de unde și-a obtinut și licența in Relații Internationale ca șefă de promoție. A înțeles la nivel personal problemele din fabrici de confecții românești, ca fiică a unei angajate în domeniu.

Momentan lucrează în domeniul litigiilor strategice pentru drepturile omului într-o organizație neguvernamentală internațională. În trecut, a lucrat la Serviciul European pentru Acțiune Externă în Bruxelles și la Curtea Penală Internațională de la Haga. De zece ani este membră a Asociației pentru Libertate și Egalitate de Gen (A.L.E.G.), unde conduce proiectele de advocacy. Este alumna a programului internațional Women Deliver Young Leaders și profesoară voluntară în cadrul Professors Without Borders, o organizație cu care a predat cursuri de advocacy pentru drepturile femeilor la universități din Tailanda și India.

Bianca Drotleff

A obținut masterul la University of Leeds (în mediu și dezvoltare) și licența la University of Bradford (în afaceri internaționale și management). Are expertiză în domeniile sustenabilității, responsabilității sociale a întreprinderilor, economiei circulare, schimbări climatice și egalității de gen.

În prezent, este membră a Institutului de Management și Evaluare a Mediului
(IEMA) și a grupului de conducere al rețelei IEMA Futures în perioada 2018-2020. În ultimii doi ani, a lucrat în diferite roluri de sustenabilitate cu diferite organizații, cum ar fi Universitatea din Bradford și Cummins Turbo Technologies, în Marea Britanie și CSR Europe, în Belgia.
Din liceu a fost implicată în Asociația pentru Libertate și Egalitatea de Gen
(ALEG) din Sibiu, România.

Diana Velica

Diana are experiență academică și profesională în dezvoltare internațională și drepturile omului, în trecut a înființat asociația Academics Stand Against Poverty Romania, a studiat inegalitatea și sărăcia sistemică la Universitatea Yale și la Universitatea din Delhi, a avut contribuții în mediul ONG din Nepal pe tema drepturilor femeilor și a lucrat în domeniul drepturilor copilului în România. 

Diana este în prezent membru al Asociației Națiunilor Unite a SUA, filiala San Francisco și COO al unui start-up care sprijiă guverne de stat și spitale în lupta cu COVID-19.

One thought on “Cine suntem?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *