Angelica Rădulescu (fostă Manole) alături de Laura Ștefănuț au lucrat la un raport despre impactul pandemiei Covid asupra fabricilor de confecții din România pentru un raport al organizației internaționale Trade Advocacy Office, realizat prin Clean Clothes Campaign.
Raportul arată că presiunea brandurilor asupra fabricilor din estul Europei, în special România și Bulgaria, s-a intensificat odată cu pandemia, cu puține excepții. Unele fabrici au ajuns în pragul falimentului, iar în general presiunea din partea brandurilor a fost transferată pe angajații fabricilor. Au fost realizate interviuri în România, Bulgaria, Croația, Cehia, Italia și Germania, atât cu reprezentanți ai fabricilor și experți în domeniu, cât și cu branduri.
Ca tendințe generale, raportul notează tendința de scădere a prețurilor, scurtarea timpilor de livrare, creșterea cerințelor de modificare a comenzilor, prelungirea termenelor de plată și creșterea ponderii costurilor „ascunse” (cum ar fi producția de mostre inițiale, al cărei cost a fost de multe ori transferat către producători/fabrici). Ca urmare, furnizorii au avut probleme financiare, și nu au mai avut posibilitatea să facă investiții și să plătească salarii.
Printre brandurile analizate se numără ASOS, Metro, MS Mode, Moncler și Otto Group. Au fost incluse și alte mărci de lux, care nu sunt denumite în raport (participanții au cerut anonimizarea lor).
Raportul conține și o serie de recomandări, care pot fi implementate la nivel european.
Raportul conține o serie de recomandări pentru branduri și unele care pot fi implementate la nivel european.
Astfel, se recomandă
- plata comenzilor in termen de 60 de zile;
- prețuri care acoperă costurile de producție și garantează salarii de trai pentru muncitori;
- compensații pentru modificările comenzilor;
- o definiție clară a termenilor de risc și de proprietate asupra bunurilor.
În ceea ce privește apelul către Uniunea Europeană, aceasta trebuie să adopte o directivă care să interzică practicile comerciale neloiale în sectorul confecțiilor, cum ar fi întârzierea plăților și prețurile sub costurile de producție. Trebuie să asigure că sunt asigurate, la nivelul lanțurilor de aprovizionare: libertatea de asociere, negocierea colectivă și salariul decent.
În iunie 2023, Parlamentul European a realizat câțiva pași în acest sens, prin votul pozitiv pentru directiva diligenței corporațiilor, care adresează întregul lanț de producție: astfel încât responsabilitatea să nu mai fie doar a fabricii care produce, ci și a brandului care plasează comandă și pot influența fabricile foarte mult.
Raportul a fost publicat în aprilie 2023 sub numele “Fast Fashion Purchasing Practices in the EU. Business relations between fashion brands and suppliers” (Practici de cumpărare ale industriei fast-fashion în UE. Relații de afaceri între branduri și furnizori).