Semnați petiția pe care Declic a lansat-o în parteneriat cu noi, Haine Curate și alte organizații faine: https://facem.declic.ro/campaigns/salarii-decente-zara-bershka-inditex

Când lucram ca jurnalistă și am fost să întreb fabrica ce m-a dat în judecată de ce și-a retras procesul, mi-au spus sec: fiindcă brandurile au cerut asta. Era publicitate negativă, mai ales că articolul meu fusese bine documentat, verificat și preluat de multă presă internațională, de la Reuters la Daily Mail.

Dar muncitoarele nu au suport, nici fabricile românești, care în general au renunțat să mai negocieze cu branduri — preferă să transfere presiunea pe muncitori sau să închidă fabrica.

Așa că româncele noastre muncesc, dar rămân sărace, în timp ce hainele de firmă pe care le croiesc servesc averilor imense ale corporațiilor și patronilor acestora. Ne mai mirăm de ce pleacă în străinătate.

Prin semnarea petiției puteți face ceva care contează pentru brand: presiune publică.

Inditex, care deține Zara, Bershka, Massimo Dutti și altele este una dintre principalele companii care își produc hainele în România. Produceau și în fabrica care m-a dat în judecată.

Au de unde să ofere plăți mai mari, care să se reflecte in salarii decente. Doar să îi facem să vrea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *