Pe scurt: proces câștigat, suport pentru femei care au apelat la noi, proiect de cercetare internațional la care a lucrat activ o fostă muncitoare în confecții și parteneriat cu cel mai mare ONG internațional din domeniu.

Povestea lui 2022, pe larg

Am lansat organizația în septembrie 2021, cu intenția de a crea o rețea de suport pentru muncitoarele care produc haine de firmă, de multe ori în condiții de exploatare similare celor din țări asiatice.

Inspirația a venit după multă muncă de investigație pe subiect, dar mai ales după ce am cunoscut-o pe Angelica Manole, curajoasă angajată care a vorbit public despre condițiile dintr-o fabrică ce producea haine de lux. A spus că nu primea nici măcar salariul minim la muncă full-time, iar pentru asta a fost concediată de fabrică. Am făcut presiune asupra brandurilor, care au cerut fabricii să dea înapoi banii Angelicăi, dar și celorlalte femei care nu fuseseră plătite pentru cât munciseră – ceea ce s-a și întâmplat.

Angelica a hotărât și să dea fabrica în judecată și a avut câștig de cauză. Însă compania nu s-a lăsat și a făcut apel. Haine Curate a plătit avocatul Angelicăi pentru continuarea procesului, care va avea primul termen în octombrie 2022.

Tot Angelica a devenit parte din proiectul internațional “Research of unfair practices”, lansat de rețeaua Clean Clothes Campaign. Angelica a realizat majoritatea interviurilor pentru acest proiect, coordonat de Laura Ștefănuț. Rezultatele vor fi publicate la începutul anului 2023.

Odată cu realizarea cercetării, Haine Curate a devenit partenerul din România al Clean Clothes Campaign, alături de organizația Mai Bine.

Pe parcursul anului ne-au scris mai multe persoane care doreau îndrumare cu privire la cum își pot obține drepturile. Le-am oferit asistență cu ajutorul avocaților și al sindicatului Uniconf, prin colaborarea cu Dan Năstase. Am aflat despre angajați care își primesc salariile cu întârziere, angajați amenințați cu tot felul de practici ilegale și chiar situații de muncitoare împovărate de credite cărora li s-au oprit bani din salarii pentru achitarea datoriei, fapt care nu s-a întâmplat.

Sunt o organizație mică, cu membri care nu primesc bani – ba chiar aduc de acasă.

Mulțumim celor care ne-au susținut!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *